chevron_left
article image

Ajettava ruisku toimii korkeissa kasvustoissa

Siemenviljelijä Pekka Knuutijoutuu silloin tällöin suojelemaan korkeita herne- ja öljykasvikasvustoja kukinnan aikaan kasvinsuojeluaineilla. Silloin harmittaa, kun joutuu hinaamaan kasvinsuojeluruiskun 120–130-senttiseen kasvustoon traktorilla, jossa on 40-senttinen maavara. Ratkaisu satoa ja sen laatua heikentävään ongelmaan löytyi Tšekistä.


Ajatus ajettavasta ruiskusta kävi ensimmäisen kerran mielessä, kun Pekka Knuuti otti rapsin siementä ja torjui pahkahometta täyden kukinnan aikaan. Hinattavan ruiskun ja varsinkin sitä vetävän traktorin matala maavara johti siihen, että kasvusto oli laossa ruiskutusurien välillä.


Rapsikasvusto voi olla kukinnan aikaan noin 1,3 metriä ja herne lähes yhtä korkeaa. Ruiskun 1,2-metrinen maavara varmistaa, että ajourien välistäkin saadaan satoa, Knuuti perustelee.


Ajettavissa kasvinsuojeluruiskuissa on yleensä reilusti maavaraa, sillä ne on rakennettu vain ja ainoastaan ruiskutuksia varten. Knuuti lähti etsimään sellaista itselleen brittiläisen Agriaffairesin nettisivuilta. Ensimmäinen yksilö, joka herätti hänen kiinnostuksensa, meni kaupaksi niin nopeasti, ettei hän ehtinyt reagoida siihen. Toisen vastaavan koneen löysi Jukka Peuranpää Suomen Suorakylvö Oy:stä.


Ranskalainen Berthoud-ajoruisku oli palvellut Tšekissä 12 vuotta ja sen mittariin oli kertynyt 4 400 tuntia. Sillä on nyt hoidettu kahden alastarolaisen tilan kasvinsuojelu kahtena vuonna, ja työtunteja on kertynyt yhteensä 170.


Knuuti kertoo saaneensa varmuuden kaupantekoon näitä ranskalaisia ruiskuja maahantuovan yrityksen kautta, ettei hänen tarvinnut mennä itse paikan päälle konetta katsomaan. Peuranpäältä hän sai myös tiedon siitä, mitä osia koneeseen on vaihdettu aiemmin ja kaupan yhteydessä sovitun peruskunnostuksen yhteydessä.


Berthoud Boxer II 30R ajettavassa ruiskussa oli 30-metrinen puomisto, mutta sen reunimmaiset lohkot vaihdettiin metriä lyhemmiksi ilman lisäveloitusta. Näin saadussa 28 metrissäkin on yksi metri liikaa, mutta reunimmaiset suuttimet sulkemalla Knuuti pystyi säätämään ruiskunsa työleveyden sopivaksi, kun käytössä on kolme metriä leveä kylvökone ja sillä tehdyt ajourat. Ruiskun 270/95R48-renkaat ovat juuri ja juuri niin kapeat, että yhtä ajouraa varten pitää sulkea vain yksi vannas.


Knuuti laittaa 104-kilowattisen Deutzin käyntiin ja näyttää kuinka puomisto avautuu hallitusti täyteen pituuteensa. Se nousee ensiksi hieman ylöspäin pidikkeistään ennen kuin puomien pitkät ja sen jälkeen lyhyemmät lohkot kääntyvät sivuille.


Pellolla ajoa ei voida testata huhtikuun alussa peltojen märkyyden takia. Mutta ajo pihatiellä onnistuu. Puomit kiinni taitettuna on vielä mahdollista esitellä kotipihalla seisovaa mäntyä kiertämällä, kuinka ketterä nelipyöräohjaus on. Takapyörät seuraavat eturenkaiden jättämiä jälkiä tarkasti.


Teho 2,5-kertaiseksi


Ruiskutuskaluston päivitys oli tarpeen, kun vanha hinattava kotimainen Junkkari alkoi olla palvelusvuosiensa ehtoopuolella. Knuuti kaipasi kasvinsuojeluunsa muutenkin tehoa, koska peltopinta-ala on kasvanut ja sitä on halu edelleen kasvattaa.


Ajettava ruisku kasvatti työtehon moninkertaiseksi entiseen verrattuna. Ruiskun työleveys kasvoi vaihdon myötä 15 metristä 27 metriin ja säiliötilavuus 2 300:sta 3 250 litraan. Lisäksi koneen ilmajousitus on mahdollistanut entistä suuremman ajonopeuden. Knuuti kertoo ajavansa nyt 15–16 km/h nopeudella, kun aiemmin hinattavan ruiskun kanssa hän ajoi noin 10–11 km/h.


Käytännössä työsaavutus on ollut ruiskun täyttöineen ja siirtoajoineen aiemmin 10 ha tunnissa ja nyt 25 hehtaaria tunnissa. Noin 150 hehtaarin vilja-ala on käsitelty 5–6 tunnissa.


Ilmajousitus säätää koko ajan ilman määrää ruiskun rungon jokaisen nurkan ja akseleiden välissä olevissa ilmapusseissa. Järjestelmä myös sopeuttaa jousitusta tilanteen mukaan. Säiliön tyhjentyessä vähenee ilmamäärä ilmapusseista.


Ruiskun vakaa kulku näkyy myös puomistossa, jonka liikettä on lisäksi vaimennettu kuudella kierrejousella ja kahdella nestesylinterillä. Knuuti sanoo olevansa tyytyväinen puomin vakauteen. Se ei keinu kurveissa.


Kasvinsuojelu on ruiskun vaihdon myötä myös hieman tarkentunut, vaikka aiemmallakin ruiskulla oli mahdollista päästä hyvään tulokseen, isäntä arvioi. Uudet suuttimetkin parantavat lopputulosta.


Katso video Knuutin kasvinsuojeluruiskusta:


Lue lisää KM:stä.


Teksti ja kuvat: Esa Mustonen


loder image