chevron_left
article image

Poikkeuksellista tarkkuutta moneen työvaiheeseen

Ruotsalainen kylvöön, äestykseen, lannoitukseen, multaukseen sekä rikkaäestykseen ja -haraukseen pystyvä System Cameleon kiinnostaa erityisesti luomuviljelijöitä, mutta se soveltuu myös tavanomaiseen viljelyyn, erityisesti jos halutaan pienentää konearsenaalia ja lisätä rikkakasvien mekaanista torjuntaa.


System Cameleon ei todellakaan ole pelkkä kylvökone. Tällä monitoimikoneella voidaan myös muokata maata, harata rivivälejä, torjua siemen- ja juuririkkakasveja sekä sijoittaa lannoitetta. Siksi ensimmäisen Cameleonin Suomeen tuonut Mathias Weckström sanookin, että tämä kone mullistaa hänen maatilansa luonnonmukaisen kasvinviljelyn.


Systeemi on ollut Weckströmin ajatuksissa ja seurannassa jo pari vuotta. Hän tutustui tilansa tärkeimpään työkoneeseen perusteellisesti käymällä Ruotsissa sekä tehtaalla Fornåsassa että koneen ostaneilla maatiloilla.


Useita työvaiheita yhtä aikaa


Tänä keväänä on tarkoitus kylvää 120 hehtaaria. Viime syksynä kylvetyt 30 hehtaaria ovat vielä vanhan kylvökoneen aikaansaannosta.


Urakointikin lienee 8-metrisen koneen kanssa realistinen ajatus, mutta tätä mahdollisuutta ei ole vielä pohdittu, sillä Weckström haluaa tutustua uuteen koneeseen rauhassa ja nähdä kuinka kaikista sen mahdollistamista työvaiheista selvitään.


Mies uskoo, että nyt hankittu uusi systeemi tehostaa rikkakasvien torjuntaa merkittävästi ja kohentaa muutenkin viljelyn kannattavuutta, sillä tällä koneella voidaan tehdä useampia toimia yhtä aikaa.


Kylvöjen jälkeiset haraukset, joista tehdään rikkakasvien torjumiseksi 1–2 kertaa joka pellolla, alkavat todennäköisesti pian kylvöjen loputtua. Ajatuksissa on myös yhdistää useampia työvaiheita viimeiseen haraukseen. Yksi sellainen voisi olla seuraavan vuoden viljelykasvin, esimerkiksi nurmen tai syysöljykasvin kylvö. Samalla tavoin on nyt mahdollista kylvää riviväleihin aluskasveja.


Tällä koneella ei kylvetä ja lannoiteta yhtä aikaa, sillä käytettävissä on vain yhdet vantaat. Koneella voidaan lannoittaa erikseen, ja lannoite on mahdollista ohjata haluttuun syvyyteen. Luomuviljelyssä se tarkoittaa esimerkiksi rakeista Viljo-luomulannoitetta, jota Weckström onkin jo sijoittanut maahan ennen aikaista öljypellavan kylvöä.


Pargasin tilalla pääosa lannoituksesta hoidetaan erikseen kuivalannalla, jonka urakoija levittää pelloille ennen kyntöä ja maanmuokkausta. Rakeistetun orgaanisen luomulannoitteen käyttö jäänee vähäiseksi. Viljelykierrossa on lisäksi papua ja hernettä sekä typpeä sitovia nurmikasveja.


Cameleonilla kylvetään aluksi muokattuun maahan, mutta tulevaisuudessa Weckström aikoo kokeilla omaa ideaansa ja vähentää kyntöä perustamalla uusi kasvusto esikasvin riviväleihin.


Oppia itse kokoamalla


Kone saapui Pargasin tilalle huhtikuun alussa. Kuljetuksen vuoksi osittain osina tulleen koneen kokoaminen kesti kahdelta mieheltä päivän, ja se oli opettavaista. Tietokoneen ja hallintalaitteen käyttöönotto oli helpompaa. Asetusten tallennuksen jälkeen oli vuorossa kiertokoe.


Weckström on vakuuttunut Cameleonin tehokkuudesta jo ensimmäisen kevään kylvöillä. Urakka etenee kahdeksanmetrisellä koneella niin nopeasti, ettei äestäjä tahdo ehtiä reilun metrin kapeamman äkeen kanssa alta pois, siis silloin kun säät ja peltojen kuivuminen sen mahdollistavat.


Ajonopeus on ollut 8–9 km/h. Seitsemän sentin syvyyteen sijoitetun härkäpavun kylvöillä jouduttiin ajamaan kuutta kilometriä tunnissa, koska traktori olisi joutunut muuten liian koville.


Valmistajan mukaan kone toimii hyvin vielä 12 km/h nopeudella, kun pellossa ei ole paljon kiviä. Toki jousitetut vantaat pystyvät väistämään ylöspäin kiviin osuessaan.


Vantaiden painotusta voidaan säätää ohjaamosta nappia painamalla. Painotusta voidaan lisätä myös vannaskohtaisesti esimerkiksi renkaiden kohdalla riittävän työsyvyyden saavuttamiseksi.


Siirtyminen kylvöstä esimerkiksi haraukseen onnistuu nopeasti, jos käytössä on hanhenjalalla varustettu Flexibill-vannas. Silloin riittää, kun valitaan harausohjelma nappia painamalla. Koko runko liikkuu silloin sen verran, että vannas siirtyy riviltä rivivälin kohdalle. Koneeseen on lisäksi saatavilla erilaisia kärkikappaleita, joilla voidaan vaikuttaa maan muokkautumiseen ja siementen sijoittumiseen joko riviksi tai nauhaksi.


Katso video


Lue koko juttu KM:stä.


Esa Mustonen


loder image